На 16 септември 2020 г. стартира Операция „Дни на безопасността на пътя“ (ROADPOL SAFETY DAYS)

На 16 септември 2020 г. стартира Операция „Дни на безопасността на пътя“ (ROADPOL SAFETY DAYS)

За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота на ден. От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТISPOL и беше познат под наименованието ЕDWARD (Еuropean Day Without A Road Death) – Европейски ден без загинали на пътя. По реализацията на операция ЕDWARD през годините от 2016 г. до 2019 г. от ТISPOL, по настоящем – ROADPOL, се отчита голям успех.
През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) в периода 16-22 септември 2020 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. На 1 юли 2020 г. е даден официален старт на кампанията от президента на ROADPOL г-н Орбен и е отправен призив за включване на партньори в реализирането на целта в един ден да няма загинали при пътнотранспортни произшествия. Мотото през 2020 г. е „Stay alive and save lives“, като за България е „Остани жив! Пази живота!“ Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички, и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди.
Имайки предвид, че страната ни е пълноправен член на ROADPOL и за България в Дните на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“ 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.
Към момента на интернет страницата на проекта на адрес: http://www.roadpolsafetydays.eu/. са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. Всеки може да се включи, организирайки свой собствен Ден на безопасността на пътя през тази седмица; кампании; събития и дейности, споделяйки резултатите с организаторите. Взето е решение всяка година една държава-членка на ROADPOL да бъде домакин, като през 2020 г. главното събитие е планирано за 16 септември в гр. Майнц, Федерална Република Германия. Поради пандемията от СОУЮ-19 има готовност за онлайн осъществяване на активностите.
Дните на безопасността на пътя в нашата страна ще се проведат в седмицата 16-22 септември 2020 г., като лично министърът на вътрешните работи отправи призив събитията на МВР и партньорите да се посвещават на Дните, в т.ч. преди и след седмицата. Желаещите да са партньори на кампанията може:
– да се регистрират като партньори;
– да дадат обещание за безопасно поведение на пътя чрез попълване на формуляр, който може да бъде намерен на посочената по-горе страница на проекта;
– да организират свое събитие и да го публикуват на интерактивната карта. Всяка публикация на отделна активност/събитие ще повиши авторитета на страната ни и ще е на картата на света;
– да вземат участие в кампанията чрез социалните медии;
– да се разпространява и „Нулата“ (снимка, видео, друга илюстрация, изобразяваща символа за нула загинали при катастрофи на пътя) на всеки, обещал да бъде част от Дните на ROADPOL на безопасността на пътя – личност, организация, група;
На официалната страница на ROADPOL на адрес: http://www.roadpolsafetydays.eu/.и на интернет страницата на пътна полиция на адрес: http://www.mvr.bg/opp/. може да бъде намерена допълнителна информация както за настоящата кампания, така и за активността на българските участници през изминалите години.
Във връзка с пълноправното членство на Република България в ROADPOL в ГДНП е постъпила информация от Секретариата на Оперативната група на ROADPOL за възобновяване на планираните операции на пътя, считано от месец септември т. г. след принудително им спиране през пролетта поради създадената епидемиологична обстановка в резултат на предприетите мерки срещу разпространението на СОУЮ-19. Акцентът в следващата по ред координирана операция следва да бъде върху ограничаване влиянието на разсейването на водачите по време на движение като важен фактор за предотвратяване на инциденти на пътя. Нарастващото количество доказателства предполага, че разсейването по време на шофиране, по-специално от мобилни устройства като смартфони, но също така и от вградени в превозните средства електронни системи, се превръща в една от основните причини за възникването на пътнотранспортни произшествия. Според резултатите от направено научно изследване рискът от участие в пътнотранспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на номер и 6,1 пъти при изпращане на текстово съобщение. Установено е също така, че разсейването е фактор при 10 до 30 % от пътнотранспортните произшествия, а по данни на испанските органи през 2017 г. то е изпреварило превишаването на скоростта и употребата на алкохол като най-висок рисков фактор.
За пълното проучване на мащаба на проблема, както и за начините за справяне с него се провеждат голям брой научни изследвания и в момента. Практиката в повечето държави членки е да се въвеждат строги ограничения за пълното или при определени условия използване на мобилни електронни устройства от водачите. Опазване здравето и живота на участниците в движението от този вид ограничения са регламентирани в българското законодателство чрез въвеждане на забрани за използване на мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство и чрез въвеждането на условие за ползване на мобилен телефон от водачи на МПС по време на управление само чрез устройство „Свободни ръце“
За успешното провеждане на кампанията Дни на безопасността на пътя и Деня без загинали на пътя – 16 септември 2020 г., за времето от 14.09.2020 г. до 20.09.2020 г. е предвиден засилен контрол на движението по пътищата и в максимална степен респектиращо полицейско присъствие по автомагистралите, главните пътища, основните пътни артерии, водещи към по-големите населени места, както и в населените места за:
– спазване на забраните за използване на мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство;
– спазване на забраните за използване на мобилен телефон при управлението на МПС без устройство „Свободни ръце“;
– използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.
– При установени на място нарушения на Закона за движението по пътищата ще се взима отношение от служители с правомощия за работа по ЗДвП и ще се прилага принципът на „Нулева толерантност“ към нарушителите на ЗДвП – пешеходци, пътници, водачи, работници на пътя.
За успешното провеждане на операция „Остани жив! Пази живота!“ на територията на ОД МВР – Смолян е планиран 24-часов контрол на движението по пътищата и „Нулева толерантност“ към нарушителите. Предприети са следните мерки:
– Сформирани са екипи от служители на ОДМВР-Смолян, с цел увеличаване на полицейското присъствие, включително и в малките населени места. При установени нарушения на ЗДвП ще се взима отношение от служителите със съответните правомощия;
– Създадена е организация за провеждане на СПО на основни трасета с интензивно движение, позволяващи извършването на проверки на голям брой автомобили едновременно по метода на широкообхватния контрол в часовете с интензивно движение на предварително определени подходящи места. За гр.Смолян мероприятието ще се проведе за времето от 14:00 часа до 16:00 часа на 16.09.2020г. на бул.“България“ до Централна поща. Участие ще вземат и доброволци от БЧК – Смолян, ще бъдат раздавани брошури на водачите и пътниците в МПС.
– На 16 септември 2020г. в 12:00ч. ще бъде реализирано символично сигнално оповестяване на операцията чрез използване едновременно на светлинните и звукови сигнали на служебните автомобили, които ще са позиционирани на публични места в рамките на не повече от една минута. В оповестяването на операцията ще се включат и служителите от РДПБЗН чрез съответните районни служби.

ОДМВР-Смолян призовава всички граждани за съпричастност на пътя и НУЛА ЖЕРТВИ!

(Visited 50 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat