ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за опасни метеорологични явления – валежи на 04.10.2019 г.

В Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР постъпи информация от НИМХ-МОН и МЦ на ВВС, че за 04.10.2019 г. е обявен „жълт“ код за област Смолян за значителни валежи от дъжд. Количества до 20-30 л/кв.м на места до 40 л/кв.м

В тази връзка приложено изпращаме Ви метеорологични прогнози за 04.10.2019 г.

През следващото денонощие през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд. През предстоящата нощ по-значителни ще са количествата в планинските райони и по високите полета на Западна България, а през деня – в централните райони. На места в Югоизточна България валежите ще са придружени с гръмотевични бури, има условия за градушки. След обяд от северозапад валежите ще започнат да спират и облачността да се разкъсва. В Дунавската равнина ще духа умерен, временно силен вятър, който постепенно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 7° и 12°, в източните райони: 10°-15° . Максималните температури също ще са в широк интервал: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните райони. През нощта срещу събота, с изключение на северозападните райони, валежите ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България.

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 2000-2200 метра от сняг. През предстоящата нощ значителни валежи ще има в масивите от Западна България, а през деня и през нощта срещу събота – в източната половина на Стара планина, Източните Родопи и Странджа-Сакар. Ще духа умерен, по високите и открити части силен югозападен вятър, който в масивите от Западна България ще постепенно ще се ориентира от северозапад. Температурите ще се понижават; максималната на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 5°.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, които след обяд и вечерта ще са интензивни и на места по южното крайбрежие ще са придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа умерен, по Северното Черноморие временно силен, северозападен вятър, който през деня ще отслабва и ще се ориентира от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще се задържат все още високи, между 18° и 23°. Температура на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

От НИМХ-МОН за 04.10.2019 г. е обявен жълт код за валежи от дъжд, след обяд на места с гръмотевици. Количества до 20-30 л/кв.м, на места до 40 л/кв.м. за областите: София, София-обл, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище.

В други осем области Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали е обявен оранжев код за интензивни валежи от дъжд! Сумарни количества валеж до 40-50 л/кв.м, на отделни места и повече.

Явления: на много места валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. Интензивни и значителни по количество ще са валежите в Югоизточната половина от страната, там опасност от градушки. Видимостта на места сутринта и при валеж намалена до 1-3 км.

Kоличество на валежа: 10-20 л./кв.м, в Централна и Източна България – 20-40 л/кв.м, а в крайните юг-югоизточни гранични райони до 50-70 л./кв.м, като там на места сумарното количество дъжд до края на валежната обстановка ще достигне 75-80 л/кв.м.

Вятър: от запад-северозапад, от 4 до 7 м/с; в североизточните райони от север-североизток, а в югоизточните от юг, от 6 до 9 м/с с пориви от 12 до 15 м/с. Пориви по конвективната облачност от 15 до 17 м/с.

Минимални температури: между 11 и 16 градуса.

Максимални температури: между 15 и 20 градуса, но в Западна България до 12-14 градуса.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat