Контролът на противоепидемичните мерки се засилва

Засилват контрола на противоепидемичните мерки, предвижда се преустановяване на работата на нощните заведения при влизане на област Смолян в „тъмно-червена зона“

Засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на свое заседание днес членовете на Областния кризисен щаб за борба с Сovid-19. Областният управител Емил Хумчев заяви, че приоритет в неговата работа ще бъде опазването здравето на хората в област Смолян. Във връзка с очакваното влошаване на епидемичната обстановка, за повишаване ефективността на контрола сериозно внимание ще се обърне на междуградския транспорт, такситата, детските градини и училищата, болниците. Щабът също взе решение да се преустанови провеждането на масови прояви, а при навлизане на област Смолян в „тъмно-червена зона“ , със заболяваемост над 500 души на 100 хиляди, да бъде преустановена работата на нощните заведения.

На заседанието проведено на 10 януари, директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева докладва за ситуацията в област Смолян, а директорите на болници представиха готовността за увеличаването на пациентите, като най-голям проблем те отчетоха липсата на медицински кадри.

За последните 10 дни в област Смолян се регистрира нарастване на новозаразените с COVID-19-от 225 на 431 на 100 хиляди души. С близо 12% са се увеличили хоспитализираните спрямо предходната седмица. По общини, с най-висок ръст на новозаразени са Смолян/657,4на 100 хил. души/ и Златоград -/344,8 на 100 хил.души/.

От 176 легла за Ковид-19 в областта, свободни са 81. Леглата за интензивна грижа са 11, в смолянската болница. При необходимост болниците имат възможност да разкрият още 50 легла.

Областният управител Емил Хумчев заяви, че е необходима допълнителна разяснителна кампания в полза на ваксинирането, за да може повече хора да се ваксинират. Д-р Кубатева посочи, че от 3 до 9 януари в област Смолян са направени рекорден брой дози ваксини-2 165. Повечето от тях обаче са бустерни дози. Със завършен цикъл на ваксинация в област Смолян са 21,6% от населението. От днес в РЗИ всекидневно ще работи кабинет за ваксиниране. В област Смолян все още няма ваксинирани деца, посочи още д-р Кубатева.

За последните две седмици инспекторите на РЗИ-Смолян са извършили 66 проверки, от тях 32 в заведения з обществено хранене. Установени са 3 нарушения за липса на предпазна маска на двама шофьори на междуградски транспорт и на един сервитьор. Лицата ще бъдат санкционирани.

Източник: Областна администрация Смолян.

(Visited 122 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat