Ученици от Доспат взеха участие в мащабно тържество в Ново село, Северна Македония

„Да градим общото си бъдеще заедно!
Това е един прекрасен пример за съвместно честване – неформален, искрен и опростен. Днес, заедно с нашите братя от Македония, с нашите партньори от държави-членки на НАТО и ЕС, ние разбираме истината за реалните форми на евроинтеграцията.Разбираме заедно и предаваме на младите поколения европейските ценности.“
д-р Милен Врабевски.
Ученици от СУ „Димитър Благоев“ бяха сред 600 гости на д-р Милен Врабевски, който за 13 поредна година отбелязва деня на храбростта на възстановеното от него и фондацията му българско военно гробище.
В поклонението взеха участие Детският хор и Духовият оркестър към НМУ „Любомир Пипков“ град София, които изпълниха химните на Република Северна Македония,Република България и Европейският съюз.На това място са погребани 71 български войници от различни крайща на България,загинали в борбите за национално обединение. От името на българските държавни институции почит към падналите в защита на националните идеали бе отдадена от гвардейците на Националната гвардейска част.
Средношколците от общината бяха водени от главен учител в СУ Доспат г-жа Ваня Мутафчева и Атанас Стоев, Председател на комисията по образование и култура в общински съвет и сътрудник на д-р Милен Врабевски.
От името на Общински съвет град Доспат ученичките Елис Пържанова и Ралица Кабадаиева поднесоха венец на признателност към героите, а Елис Пържанова даде интервю за филм на Фондация „Българска памет“ за миналото, за корените и перспективите ни!
Оказана бе голяма чест на г-жа Фанка Къшева –директор на ПГ „Никола Вапцаров“ град Белица и Атанас Стоев да поднесат венеца от името на Фондацията на д-р Милен Врабевски.

Атанас Стоев

(Visited 207 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat