Откриха паметник на граничаря Дончо Ганев … Снимки

Днес от 12,00 часа на 11-та застава се проведе официалното откриване на паметник в памет на загиналия през 1953 година в нощта на 1 срещу 2 юли граничар Дончо Ганев.

Инициативата по изграждането на паметника с формата на пирамида е на бивши служители на 11та гранична застава, както и на гранични полицаи. На паметната плоча е изписано „В памет на р-к Дончо Ганев, служил тук на 11 гранична застава. Загинал на 1 юли 1953 г. в бой с диверсионна група при защита на държавната граница.“

Паметта на Ганев бе почетена с едноминутно мълчание. Откриването на събитието стана под звуците на националния химн. Изказвания направиха близки, познати и колеги на загиналия граничар. От ГПУ – гр. Доспат поздравление направи н-к ГПУ Асен Кавлаков.

Бяха поднесени венци и букети от всички присъстващи.

От Община Доспат събитието уважи секретарят на Общината инж. Веселин Калфов, който поднесе поздравителен адрес от Кмета на Общината. Изказване направи и кмета на Црънча Недко Хаджиев, който се ангажира, че съвместно с читалището ще се грижат за чистотата на паметника. Кметът на Бръщен Кемал Бошнаков, представители от читалищата на с. Бръщен и с. Црънча също бяха сред дошлите.

Мария Нейкова – дъщеря на Дончо Ганев с просълзени очи изказа специални благодарности към всеки, помогнал за построяването на паметника, както и към всички, които са „отделили време за да присъстват днес на събитието“.

 

(Visited 858 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat