РЗИ отбеляза Световния ден за борба с рака с информационен материал за намаляване на личния риск от тежкото заболяване

 

Как да намалим личния си риск от рак съветва брошура, изготвена от Регионална здравна инспекция – Смолян. Тя информира относно ролята на основните фактори на начина на живот за причиняване на най-срещаните видове злокачествени заболявания, както и за възможностите за тяхното навременно откриване. Материалът може да се намери на страницата на инспекцията в интернет на следния линк: http://www.rzi-smolyan.com/LICHEN%20RISK.pdf, както и на сайта на община Доспат. Брошурата вече се разпространява и на територията на цялата област, включително в общината, като печатно издание по случай 4 февруари, Световния ден за борба с рака.
На този ден през 2000 г. е подписана Парижката харта срещу рака и днес за двадесета юбилейна година светът се обединява зад тази инициатива, оглавявана от Международния съюз за контрол на рака. Темата на Световния ден е „Аз съм и аз ще действам“ (I Am And I Will). Тя отразява идеята, че всички ние можем да действаме и съдействаме за намаляване с една трета до 2030 г. на смъртността от рак и другите основни хронични незаразни болести (сърдечносъдови, диабет, хронични белодробни болести).
Злокачествените заболявания са втората причина за смъртност в световен мащаб. Всяка година от тях умират 9.6 млн. души, а експертите прогнозират, че до 2030 г. този брой ще нарасне до 13 млн. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в България ракът отнема живота на повече от 17 хил. души годишно. Най-често той засяга белия дроб, млечната жлеза, кожата, матката, простата, дебелото и правото черво.
За област Смолян през 2018 г. от тази патология са заболели 2018 човека, а общият брой регистрирани болни е 5360. Смъртността е 303,7 на 100 000 население при 248,6 за страната. Относителният дял на умиранията от злокачествени заболявания в областта е 19,4% и е на второ място след умиранията от сърдечно съдови болести.
Високата смъртност продължава да е основният проблем при онкологичната патология в Смолянска област. Най-вероятно това се дължи на късното откриване на болестта поради затруднен достъп до специализирана онкологична помощ и увеличаващите се новооткрити случаи.
Световната здравна организация (СЗО) сочи, че повече от една трета от случаите на най-разпространените видове рак могат да бъдат предотвратени, а още толкова случаи – излекувани, чрез прилагането на подходяща превенция, ранна диагностика и лечение. Според специалистите не всеки вид онкологично заболяване може да бъде избегнато, но повечето видове рак не са с наследствен произход и върху тяхното развитие оказват влияние факторите на начина на живот и околната среда, чието въздействие може да бъде редуцирано в огромна степен. Спирането на цигарите, поддържането на здравословно тегло, добрата физическа активност и здравословното хранене, както и предпазването от редица инфекции, през целия живот могат значително да намалят вероятността човек да развие или да умре от злокачествено заболяване.
Тютюнопушенето е най-голямата самостоятелна предотвратима причина за тези болести, свързва се с петнадесет вида рак и причинява 22% от всички случаи и 71% от случаите на белодробен рак. Спирането на цигарите и другите изделия за пушене на всяка възраст е една от най-важните стъпки за намаляване на риска от болестта.
Алкохолът увеличава вероятността от шест вида рак, сред които на черния дроб и гърдата. Установено е, че пиенето и пушенето заедно могат да повишат риска от рак на устата и хранопровода многократно повече от всяко едно от тези поведения самостоятелно.
Поддържането на нормално тегло, здравословното хранене и практикуването на умерено количество физически усилия всеки ден понижават риска от десет вида онкологични проблеми – на органите на храносмилателната система, гърдата, простата, бъбреците и други.
Можем да се предпазим от рак на кожата, като се защитаваме от ултравиолетовите лъчи на слънцето, но и като избягваме изкуствените източници на тен, като солариумите и ултравиолетовите лампи.
Хроничните инфекции, най-често дължащи се на вируси, причиняват близо 16% от случаите на рак в световен мащаб. Някои от най-честите форми на заболяването – на черния дроб, маточната шийка и стомаха, се свързват с инфектирането съответно с вирусите на Хепатит В и С, човешкия папилома вирус и бактерията Хеликобактер пилори. В наше време съществуват безопасни, ефективни и достъпни ваксини срещу вируса на Хепатит В и човешкия папилома вирус.
Повече информация за възможността за предотвратяване на рака чрез контрол върху факторите на начина на живот можете да намерите в брошурата, изготвена от специалисти на РЗИ – Смолян „Как да намалим личния си риск от раково заболяване“.

При изготвянето на материала е използвана информация от интернет страниците на Световния ден за борба с рака (World Cancer Day), Центъра за превенция и контрол на болестите на САЩ, Американското раково общество, Националния статистически институт на България, както и данни на РЗИ – Смолян.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat