Установени 91 нарушения в област Смолян при проверка на товарни автомобили и автобуси в хода на акция организирана от ROADPOL

За периода от 10 до 16 май 2021 г. на територията на област Смолян, както и в цялата страна се проведе специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите по линия на Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция“ – ROADPOL. Аналогични действия бяха осъществени във всички страни-членки на ЕС.
Контролните действия бяха извършвани съвместно от екипи на „Пътна полиция“ и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Акцент в операцията бе поставен върху спазването на скоростните режими, недопускането на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, спазването на изискването за ползване на обезопасителните колани, проверка отчетите на тахографите, спазване на часовете за почивка, техническа изправност, нередовни документи и нарушения, свързани с ADR, разпоредбите на ЗДвП и КЗ.
По време на едноседмичната акция контролните органи в област Смолян са проверили 333 товарни автомобила. Установени са общо 91 нарушения. Най-много от тях са свързани с управление на МПС с превишена скорост – 30 случая. Установени са и 7 случая на управление от водачи, които не са използвали обезопасителни колани, 8 случая свързани с нередовни документи на водачите, и 8 – с нередовни документи на превозното средство. Установени са и по 1 случай на превоз на неукрепен товар и техническа неизправност и нарушение на габаритите. Образувано е бързо производство по чл. 343Б, ал. 1 от Наказателния кодекс за констатиран случай на управление на товарен автомобил в гр. Златоград от 41-годишен мъж от гр. Плевен след употреба на алкохол с концентрация 2.15 промила, установено с техническо средство.
Други специфични нарушения са, установен един водач на товарен автомобил да го управлява без да притежава удостоверение за психологическа годност, един без да е преминал преглед „тахографа“. Двама водачи на товарни автомобили да управляват в нарушение на Регламент 165/2014г. /чл.27, ал. 2 – карта издадена за друго лице/.
Значително по-малко нарушения са установени при проверените по време на акцията в областта ни 48 автобуса, допуснати са 6 нарушения, като 1 е за превишена скорост, останалите са свързани с нередовни документи на превозното средство и/или неговия водач.
Основната причина за провеждането на акцията за контрол на товарните автомобили и автобусите бе базирана на факта, че при възникване на тежко пътно-транспортно произшествие с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други пътни инциденти. В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат 4 пъти в годината. За 2021 година първата бе проведена в края на зимата – от 4 до 8 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата – в началото на есента.

(Visited 34 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat