Областният управител: „Считам, че забраняването на масовите прояви ще ограничи разпространението на заразата.“

Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население – по един случай на 300 жители, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Областният управител Недялко Славов съобщи пред Радио Пловдив, че предстои да се обсъди въвеждането на допълнителни рестриктивни мерки, след като НОЩ обяви, че ще се дадат повече възможности на местните власти за прилагане на допълнителни мерки. „Нека да видим как ще бъде регламентирано в конкретната заповед на министъра. Аз съм привърженик на децентрализацията, защото областните кризисни щабове,по- добре познават спецификата на регионите и могат да вземат адекватни мерки“, коментира Славов.

Той подчерта, че към момента всички общини в страната масово отмениха събитията и мероприятията, които се провеждаха през пролетния, летния и есенния сезон, но не бяха отменени частните и семейни тържества. „Наблюденията са, че на масовите събирания стават големите заразявания с ковид-19. Считам, че забраняването на масовите прояви ще ограничи разпространението на заразата и ние на областно ниво приемаме да осъществяваме контрол върху подобни събития.

Според Недялко Славов, въпреки че, Смолянска област е на първо място по брой на заразени по брой на населението, радващото е, че хоспитализираните случаи са малко. Към момента само 30 са пациентите в болница. Четири са здравните заведения в региона, които лекуват коронавирус и имат капацитет да приемат пациенти.

Областният управител смята още, че бързото издирване на контактните на заразените в цеха в Доспат и Завода за авточасти в Смолян е довело до бързото потушаване на двете големи огнища в Смолянско на коронавирус.

Източник: Радио Пловдив.

(Visited 440 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat