Случаи на коронавирус в с. Любча и с. Барутин

През изминалата седмица в РЗИ-Смолян е получена информация за хоспитализирана пациентка в МБАЛ-Гоце Делчев, положителна за Covid-19, с диагноза пневмония на 55 г. от с. Любча, община Доспат. Изследванията на контактните й в семейството са отрицатални за вируса, което насочва като възможен източник работното й място. Жената работи в голямо предприятие в гр. Доспат, в цех с 50 работници, от околните села, вкл. гр. Сърница. Взети са им проби за ПСР изследване, от които има 2 положителни, съобщени днес: жена от гр. Сърница, предадена на РЗИ-Пазарджик и жена на 47 г. от с. Барутин, община Доспат, без оплаквания. Тя ще бъде поставена под карантина в дома си заедно с контактните в семейството й.

На собственика на предприятието е издадено предписание за по- строг контрол по спазване на противоепидемичните мерки и извършване на пълна дезинфекция на помещенията. На всички останали работници ще бъдат взети проби за изследване за вирусоносителство, съобщи д-р Мими Кубатева директор на РЗИ-Смолян.


Общински кризисен щаб приканват  жителите на Община Доспат да повишат личната си хигиена при осъществяване на социалните и работните си контакти. А хората в рискови групи да използват защитна маска за лице и ръкавици.
При поява на симптоми на коронавируса – повишена температура, кашлица, затруднено дишане, болки в мускулите, умора, загуба на обоняние, гражданите да следва да се свържат по телефона с личния си лекуващ лекар за получаване на нужните инструкции от него за предприемане на последващи действия. Така при евентуално заразяване ще се ограничи кръга на контактните лица и ще предпазят както себе си, така и останалите.
Лицата, които имат съмнения за осъществени контакти със заразени лица, могат да се обърнат към служител от Общинска администрация Доспат за осъществяване на консултации и предприемане на превантивни мерки.

Телефони на Общински кризисен щаб за Община Доспат за борба с Корона вируса:

0893 349034 и 0895 532 700.

Приканваме всички жители на Общината към отговорно поведение, за да спрем разпространението на заболяването.

(Visited 2 815 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat

1 thought on “Случаи на коронавирус в с. Любча и с. Барутин

  1. Само хората паникьосвате с тия глупости. По-добре не пишете никакви статии, да влияете зле на хората психически. Коронавирус имало ама друг път, важни са парите, които се получават за 1 положителна проба.

Comments are closed.