Планиран е основен ремонт на пътя Доспат – Девин

Общо 155.199 км републикански пътища в Смолянска област се планират за ремонт през тази година, съобщават от МРРБ. 110 км в областта само на колела са заложени в плановете на министерството и АПИ за основен ремонт, а останалите са планирани в перото за текущ ремонт и поддръжка.

За основен ремонт е предвиден пътя в Арденското корито от Смолян до с. Горна Арда, над 29 км, до границата с Р Гърция. Трасето е натоварено целогодишно, тъй като селата до изворите на р. Арда са много предпочитани от туристите. Пътят не е ремонтиран от 2005 г.

Включен е изцяло и участъка Смолян – с. Полковник Серафимово – Рудозем, за който предни години местни протестираха, тъй като цялото трасе е в дълбоки кратери, а в един участък има и сериозно пропадане на ската и движението от доста време се извършва в едното платно. По пътя ще се прави основен ремонт и ще се укрепват свлачища.

Ще се ремонтира и участъка от разклона на връх Рожен до м. Момина вода, над 11.931 км, така че да се довърши ремонта на пътя в посока гр. Лъки, който миналата година бе направен в частта му в Пловдивска област. Планира се да бъде ремонтиран и пътя за Националната астрономическа обсерватория на Рожен.

Планиран за основен ремонт е и пътя от Девин към Доспат, който е в окаяно състояние на много места, а по програмата за текуща поддръжка е заложено да бъде рехабилитиран пътя Доспат – Батак.

За текущ ремонт е планиран и черния път към с. Чуреково, който е връзка към пловдивските села Лилково и Ситово. Местните от години чакат този път да бъде асфалтиран, засега са получавали само обещания.

Гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в новата програма за ремонт на републиканската пътна мрежа за 2022 г. в продължение на две седмици. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на четиригодишна програма, която цели качествено подобрение на тежкото състояние на пътната мрежа в страната. За тази година е планирано да се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а необходимото финансиране от 2.8 млрд. лв. ще дойде от бюджета и приходите от тол таксите. Министър Караджов си поставя амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани около 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната.

 

(Visited 233 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat