Към абитуриентите: Емоциите и еуфорията са лош съветник … ПРЕПОРЪКИ

С цел обезпечаване на сигурността, обществения ред и безопасността на движението, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления по време на предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви, свързани с 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, ОД МВР – Смолян предприема следните мерки:
1. Полицейски служители от областта провеждат срещи с ръководствата на учебните заведения и органите на местно самоуправление и местна администрация за предприемане на съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата при провеждането на абитуриентските балове и масови прояви, свързани с честването на 24 май – Денят на българската просвета и култура. Уточняват се датите на изпращане на абитуриентите, датите на провеждане на баловете, заведенията и обектите, в които е предвидено провеждане на тържествени чествания на празника и абитуриентските балове, маршрутите за предвижване и др., с цел осигуряването на добър обществен ред, сигурност и безопасност на движението.
2. Във връзка с опазване на обществения ред и за недопускане на инциденти при провеждане на мероприятията, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие около учебните заведения и около местата, определени за празнуване. Засилени проверки се извършат на увеселителните заведения /ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други/, където ще се организират младежките празненства. В хода на проверките специално внимание се обръща на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества и други, които биха предизвикали нарушения на обществения ред.
3. Завишен е контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства и се предприемат мерки за недопускане на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.
4. При провеждане на организираните срещи в училищата и беседите с техните ръководства е събрана информация за учебни заведения, охранявани от фирми, осъществяващи частна охранителна дейност. След като бъдат установени такива, ще се проведат срещи с ръководствата на фирмите, охраняващи учебните заведения, за своевременен обмен на информация и взаимодействие между тях и структурите на МВР, с цел обезпечаване на сигурността и обществения ред.
5. Сектор “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян организира провеждането на традиционна превантивна кампания „Абитуриенти“, включваща следните дейности:
– Създаване на организация за безопасност и сигурност на движението по републиканската, общинската и уличната пътна мрежа. Активизирана е дейността на полицейските служители, осъществяващи дейност по контрол на пътното движение, с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриенти. Извършен е превантивен контрол на рисковите маршрути, по които ще има интензивно движение на абитуриенти и придружаващите ги след приключване на баловете в нощните часове;
– Създадена е организация за документиране посредством мобилните системи за видеоконтрол, работни станции за отдалечен достъп, наличните фотоапарати и/или наличното видео наблюдение, което да бъде насочено към МПС, чиито водачи извършват нарушения по време на придвижването /превозването на абитуриенти, като бъдат налагани санкции съгласно ЗДвП;
– С цел предотвратяване на пътни инциденти и гарантиране безопасното придвижване на младежите до местата за празнуване, традиционно ОД МВР – Смолян ще организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства, превозващи абитуриенти, и придружаващите ги автомобили;
– Уточняват се училищата, които ще организират екскурзии за абитуриенти, и местата, където те ще пребивават. Провеждат се разговори с организаторите за недопускане на инциденти и се предприемат мерки за обезпечаване сигурността на абитуриентите и другите участници в екскурзиите. Ще се следи за спазване на мерките против разпространението на COVID-19;
– Осъществена е координация и взаимодействие с Регионално управление на образование – Смолян, с цел набиране на информация във връзка с организирани екскурзии, като бъде създадена организация за извършване инструктажи на водачите, проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и осъществяване на проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите;

 

Практически препоръки
към абитуриентите

За да бъдат избегнати неприятни инциденти с празнуващи и техните близки, Главна дирекция “Национална полиция” и отдел “Пътна полиция” Ви препоръчва:
Спазване на законовите разпоредби
Правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците. Видеокамери ще документират, както досега, поведението на абитуриентите и на техните близки, които ги возят.
Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.
Помогнете си и сами, като бъдете внимателни и не се примирявате с нарушенията на обществения ред, които може да застрашават и сигурността на движението по пътищата. Не забравяйте, че винаги може да се обадите на телефон 112 и да поискате помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ.

Предпазване от съществуващите рискове
Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили, возещи абитуриенти; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.
За вашата сигурност се движете с по-ниска скорост. Така дори ще ви забележат! Бъдете толерантни към останалите участници в движението, които не празнуват! Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите! Неправилното положение при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие предупредете!
Еуфорията и многото празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са оправдание да седнете зад волана ако не сте правоспособен водач или ако сте употребили алкохол. Учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме като знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силният шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.
Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.

Ако сте абитуриент
Знайте, че емоциите и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели“ решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването на бутилки и други празнични атрибути.

За Вашата сигурност
Използвайте това, че точно вие сте в центъра на вниманието и в този ден се изпълняват Вашите желания, като заради собствената си безопасност настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не провалят празника ви. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията. Ако се наложи, потърсете помощта на родители или други ваши близки.
Помогнете си и сами,
Като не приемете да ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично вие шофирате към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение по пътищата. Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.
Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.

Ако сте родители на абитуриенти
Независимо от суматохата по организацията на празника на вашия син или дъщеря, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.
За тяхната сигурност
Предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в празничните и следпразнични дни, тъй като са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него насаме за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.
Предложете зряло решение абитуриентът/абитуриентката да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда. Поддържайте периодично връзка със сина си/дъщеря си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.
Помогнете си и сами,
Като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи, да отидете на мястото на празника и да помогнете на абитуриентите. Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени санкции.
►При необходимост за предотвратяване на рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред потърсете съдействие от полицията чрез телефон 112!

ПРЕПОРЪКИТЕ СА ИЗГОТВЕНИ ОТ ОТДЕЛ “ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” – ГД “НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ”

(Visited 468 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat