Лекарите в община Доспат спират задължителните консултации и имунизации, съобщи д-р Мими Кубатева

Смолянска област е на трето място в страната по брой на заразени с COVID-19 спрямо общия брой на населението след Видин и Ямбол. По общ брой инфектирани сме на 7-мо място след София, Плевен, Пазарджик, Видин, Сливен и Ямбол, съобщи днес на брифинг пред журналисти областният управител Недялко Славов. Към момента констатираните случаи на заразени с коронавирус са 150, като от тях 107 са активни – 103 в Доспат и 4 в Смолян. Областният управител уточни още, че осем от заразените са хоспитализирани в болниците в Смолян, Девин и Гоце Делчев, а останалите са под 28-дневна карантина в домовете си.

В периода 8-14 юни са регистрирани нови 104 случая, положителни на COVID-19. От община Доспат – 100 и четири от град Смолян, съобщи директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. Извършено е епидемиологично проучване на 425 лица. Издадени са 386 предписания, 95 на потвърдените положителни случаи и 335 на контактни лица. Издадено е заповед за спиране на цеха за производство на играчки в Доспат за 14 дни, считано от 8 юни. Дадени са предписания за противоепидемични мерки на две фирми, които са осигурявали транспорта на работниците в предприятието. Издадено е и предписание за засилено противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията на фирма за производство на плетива в Доспат. Издадени са предписания на 10 лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ в общините Доспат, Борино и Девин за провеждане на задължително противоепидемични мерки, свързани с недопускане струпване на пациенти пред кабинетите, носене на маски, осигуряване на дезинфектанти. А на общопрактикуващите лекари в община Доспат е издадено предписание за прекратяване на задължителните консултации и имунизации. Медицинските специалисти на РЗИ проследяват 10 карантинирани лица, които нямат личен лекар.

В Националната референтна лаборатория са изпратени 233 проби за PCR. От тях 209 са от РЗИ, 22 от МБАЛ Смолян и 2 от МБАЛ Девин. Общият брой извършени бързи тестове в областта е 218, от които 6 са положителни на IgM и IgG. В лабораторията на РЗИ Смолян са извършени 172 бързи теста за антитела, от тях 96 са на домуващите в дома в Петково.

Източник: Вестник „Отзвук“.

(Visited 812 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat