Починалият от корона вирус мъж от Чепеларе е бил на риболов на язовир „Доспат“. Медиците от Центъра за спешна помощ в гр. Доспат са под карантина

Правят бързи тестове на всички в Спешна помощ в Смолянска област, съобщи Смолян Прес.
Ще се направят бързи тестове за коронавирус на всички работещи в „Спешна помощ“ в областния град и във филиалите в областта.
„В момента се създава организация за изследване с бързи тестове на целия персонал на спешна помощ в Смолян и филиалите, ако има отклонения ще се прецени следващата стъпка“, съобщи на брифинг днес д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ – Смолян.
Продължава да се проучва случая с починалия в спешното 53-годишен мъж от Чепеларе. Във фаталния ден той бил на риба с приятел на язовир „Доспат“. Прилошало му и е извикан екип на „Спешна помощ“ от Доспат. Те му правят обдишване с кислород, направена му е и инжекция с урбазон и той се е почуствал по-добре. По-късно се влошава и в Смолян пристига в тежко състояние, въпреки че му е оказана спешна помощ, каза д-р Кубатева. Двамата медици, които са били с него в линейката, от филиала в Доспат, вече са поставени под карантина, въпреки че са били с всички предпазни средства. „Във филиала на Спешна помощ в Доспат имат резерви от персонал, няма да има проблем да работи филиала без тях“, посочи д-р Кубатева.
Все още не е ясно от къде се е заразил починалия мъж. Той бил с доста ограничени контакти, живеел с двама души. На работното си място също контактувал с ограничен брой хора.
Преди години мъжът е преболедувал туберкулоза, но след това само три години ходил на контролни прегледи и спрял. От 2012 г. не посещавал и личния си лекар. Разчитал на симптоматични лекарства. Имал задух от дълго време, кашлица, докаран е в болницата с дихателна недостатъчност, каза шефът на болницата в Смолян д-р Марин Даракчиев. „Явно е закъснял да отиде на лекар. Натрупал е други белодробни заболявания. На този увреден фон, тази инфекция се е развила явно много бързо и се стига до леталния изход“, каза д-р Кубатева.
„Изключително учудваща за мен реакция имаше от част от жителите на Чепеларе, че резултатът не е достоверен. Уверявам, че това не е така. Болницата е спазила алгоритъма по начина предписан от националния оперативен щаб. Считам, че е направила нещо, което е доста по-добре отколкото да цари измамно спокойствие и да ни лиши от възможността да проследим епидемиологичната картина и контактните лица. Стремежът ни е все още да изпреварваме събитията, а не да ги следваме. Изказвам съболезнованията си към близките на починалия. Но бих искал да анализирам фактите, такива каквито са„, каза областният управител Недялко Славов.
Днес се очаква от смолянската болница да бъдат изписани още двама излекувани от коронавирус, съобщи шефът на МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев.
Още 38 акта е съставила полицията на хора в Смолянско за неносене на маски. Три декларации подадени на КПП-та са се оказали с данни за престъпление, съобщи директорът на ОД на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов.
Общежитието в Смолян не се подготвя за хоспитализиране на пациенти, заяви областният управител Недялко Славов. Той посочи, че едно от първите решения на областния щаб е общинските щабове да подготвят помещения за карантиране на лица, които нямат постоянно жилище. „Повод за това решение беше първия констатиран случай в областта, за който имаше проблем с карантирането на лицето. Подобни проблеми с карантинирани лица имаме и в последствие. И затова в общежитието на филиала на Пловдивския университет е подготвен един етаж с 8 стаи и 16 легла, където да бъдат настанявани такива лица за изпълнение на карантината им„, каза Славов.

(Visited 1 280 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat