Около Драгиева чешма в с. Чавдар в снимки

В с. Чавдар, община Доспат, на самия център в непосредствена близост до кметството, на ул. „Драгиева чешма“ се намира прочутата Драгиева чешма. И понеже интересът към нея е голям от страна на туристите, кметът на селото Емил Кушев решава на самата чешма да монтира информационна табела, на която да може да се прочете легендата. С подкрепата на Общината беше поставена тази табела.

Легендата за Драгиевата чешма се ражда през 1934 година, когато командир на граничната застава е Капитан Стоян Драгиев – изявен родолюбец и приятел на жителите на село Чавдар, пристигнал от Пловдив. Впечатлен от хората, които зорко бдели на южната граница, Драгиев решава да построи чешма. Тази идея е била прегърната от местното население и с общи усилия се е реализирала. Те носели на гръб и самар камъните, а дюлгерите измайсторили чешма за чудо и приказ. Още тогава хората я нарекли “Драгиевата чешма”. Двама граничари от заставата в село Чавдар – Тодор Бекяров (певец) и Ангел Иванов (акордеонист) от Стара Загора измислили текста и музиката. Песента се е понравила на всички и се е предавала от набор на набор. След уволнението си мъжете я отнасяли по родните си места със спомена за суровите дни и нежните чувства. Ето част от текста: 
“Ела да видиш ти в тоз прекрасен край, тревата как расте, руйно вино как се лей, кебап се как пече, пъстървата как кълве. От високите скали простора погледни, чашите си напълни и либето си прегърни”. 
Днес Драгиевата чешма е включена във всички туристически маршрути в Община Доспат и е гордост за жителите на село Чавдар.

Най-дългата улица в селото носи името „Драгиева чешма“.

 

(Visited 182 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat