Архитект Мелани Качарова от с. Барутин с проект за Нова национална педиатрия … Видео

„Имаме европейски норми за проектиране, на които тя трябва да отговаря – трябва да има повече асансьори за евакуация, нещата са твърде много. Опасно е за детско лечебно заведение. Защо училищата и детските градини са нискоетажни?“, коментира арх. Мелани Качарова в „България сутрин“.

Тя допълни, че в проекта, който разработва, предлага болница от павильонен тип с нискоетажна структура, която да бъде безопасна за децата и тяхната евакуация при инцидент.
Председателят на Българската педиатрична асоциация (БПА) проф. Владимир Пилософ попита в отвореното писмо как така преди 16 години въпросният градеж е бил неизползваем, а сега изведнъж станало възможно да се завърши успешно.
„При положение, че преди 16 години сградата е обявена за негодна, при никаква реконструкция, не мисля, че може да стане такава изведнъж“, заяви Качарова пред Bulgaria ON AIR.
Според нея най-важното преди проектирането на такава болница е да попитаме децата каква е тяхната представа за болница, а не да ги вкарваме в сграда, която допълнително да ги стресира.

Източник: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/187947-arhitekt-za-novata-pediatriya-tryabva-da-popitame-detsata-kakvo-si-predstavyat


Арх. Мелани Качарова е жител на с. Барутин, община Доспат.

(Visited 1 481 times, 1 visits today)
Author: Vestnik Dospat

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.