Нещастие сполетя щъркелите в Барутин

Барутин остана с един щъркел. От около преди месец единият от щъркелите в с. Барутин не се е появявал, няма и малки щъркелчета. Починалият щъркел се намира в самото гнездо, сигнализираха жители на село Барутин. Това се вижда и от снимката.

Първоначално жители на селото /в близост до гнездото/не са подозирали, че може нещо нередно да се е случило с двойката щъркели, но след като около гнездото са се появили изхвърлени яйца и след като продължило само единият от тях да се появява са се усъмнили, че нещо лошо се е случило с единия щъркел.

Обадили са се в София, а от там са ги насочили към и РИОСВ – Смолян. Екипи на РИОСВ и пожарната са извършили инспекции на място. Достъпът до самото гнездо обаче е много труден, защото периферията му е много голяма.

Коя е причината за смъртта на защитената птица – все още не е ясно, но хипотезите се насочват или към някакво задушаване  или пък към натравяне.

Жалко, че тази година за щъркелите е злополучна и нещастна. Всяка година тук се отглеждаха по четири щъркелчета. Тази година обаче ново поколение няма.

(Visited 1 182 times, 1 visits today)

Author: Vestnik Dospat