Първи дамски клуб за развитие на община Смолян

Здравейте! Пиша Ви в качеството на една от учредителите на „Първи дамски клуб за развитие на Община Смолян“, за да споделя с Вас един уникален проект, сътворен от презвитера, бизнес дама, агроном, мениджър на човешки ресурси в голяма международна компания, старша сестра в детско отделение, актриса, учител, рехабилитатор, журналист, стилист, деловодител, счетоводител и двама адвокати. Дами, изконно свързани със Смолянския край, милеещи за неговите хора, за обществото като цяло. Уникалността на клуба, който учредихме на 31.07.2019 г., се изразява в основната му идея – възраждането на спомоществователността между хората, без значение на тяхната политическа обвързаност, религиозен и социален статус, различни убеждения. Ние бяхме разбрали отдавна, че трябва да работим в посока да спрем разделението, което ни се налага. Разделяне, на което ежедневно сме подложени. Примерите са безброй, като:

– Една политическа организация организира събитие, на което идват само нейните симпатизанти, защото на останалите хора, които са привърженици на други партии им е прошепнато, че не е уместно да присъстват;

– Директори на общински заведения, ръководители на административно-териториални структури, на образователни институции не информират за събития свои служители, защото по някаква причина за част от организацията им е помогнала политическа формация или личност, или предприятие, за което се говори, че неговият изпълнителен директор е във взаимоотношения с определена политическа структура или неин представител и т. н.

Оказва се, че като индивиди сме зависими от политически, социални, религиозни и други обвързаности. Съзнателно или несъзнателно. Разделно време. Ужасно време. Време на страх и безпомощност. Пиедистално за олигарси и властимащи. За това решихме, че ще опитаме да възвърнем забравената отколешна взаимопомощ. Да намерим начин да заобиколим лостовете, които ни разделят, като смело забравим за политическите организации и работодателите ни; за тези структури, които професионално представляваме; за съсловните обединения, в които членуваме. Най-общо казано – да се дистанцираме от всякакви налични обвързаности и предотвратим порочни зависимости. За да може спокойно и без страх всеки един професионалист и експерт в своята област да има възможността да разкаже, извести и информира хората за значими факти и обстоятелства. Подкрепян единствено от самочувствието на личните знания и експертиза, положен труд и извървян житейски път. Носещ в сърцето си любовта към хората, а в душата си стремежа за съпричастност. Или малката крачка в страни, която всеки човек трябва да направи. Крачка за другите.

Истината е, че споделяйки за целта и духа на клуба ние видяхме, че жаждата за такъв проект е огромна. Новината за създаването на клуба носеше призива, че хората не сме зависими, а свободни. Че, ако имаш познание за нещо важно никой няма да има силата да те спре, за да го споделиш и покажеш. Не си длъжен да искаш разрешение. Нито да просиш позволение, за да присъстваш и да чуеш, познанието на друг. Защото никой не може да ти забрани да имаш свободата да направиш личните си познания и живот достояние на други, които проявяват интерес за тях. Или да разбереш за чуждите. Сметнахме, че е настанало време да започнем да изграждаме между нас мостове на спомоществувателност, независими от структури и политическа коректност. Да възвърнем взаимопомощта, обединени като хора. Започнахме да се обръщаме към личности с експертиза и опит по значими за обществото ни теми, за да застанат благотворително пред хората и споделят като хора с други хора, придобитите познания и опит. И те започнаха да откликват. Имаме вече първото, дадено „ДА“. От хора за хора. Оказва се, че не и единственото за момента. Идеята се прегръща все повече от личности с изявени познания в различни сфери. Всички те ще направят своята крачка в страни.

Време е да върнем живота в свои ръце, единствено подвластни на човечността.

(Visited 68 times, 1 visits today)
Author: Vestnik Dospat

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *