25 пожара за месец август. Преди зимата: Почистете си комините!

ИНФОРМАЦИЯ

за произшествията възникнали през месец август 2019 година

        

 

            През месец август 2019 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 66 произшествия, от които 25 пожара, 30 случая на оказване на техническа помощ, едно дежурство с пожарна техника, 6 случая на оказване на помощ на други РСПБЗН, един битов инцидент, едни лъжлив сигнали за тревога. Регистрирани са и едни случай на оказване помощ на пострадали граждани, един случая на оказване на помощ при издирване или спасяване и два случая на съдействие при възникнали пътно-транспортни произшествия.

От възникналите пожари, 10 броя са с щети. При пожарите има един пострадал гражданин, на който оказана първа медицинска помощ.

При регистрираните пожари е унищожено имущество, както следва: 620кв.м. покривна конструкция, 160кв.м. разгърната площ сгради, около 400кв.м. опушени стени, мебели, бяла- черна и компютърна техника, фураж. Засегнато е и домашно имущество на две  домакинства.

Опожарена е 55 дка иглолистна гора и 16 дка лесонепригодни площи.

Причините за пожарите с щети са следните: три пожара са причинени от късо съединение в електрическа инсталация, два – от неправилно ползване на нагревателни уреди, 2 – в следствие на небрежност при боравене с открит огън, един – от природни явления, един – от детска игра и за един пожар причините са в процес на установяване.

 

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са, както следва: Смолян – 24 броя; РС Девин – 7 бр.; РС Мадан – 6 бр., РС Златоград – 5 бр, РС Чепеларе – 7 бр.  РС Рудозем – 3  бр. РС Доспат – 8 бр., РС Баните – 3 бр., РС Пампорово – 3 бр.

 

*          ***          * * *          ***           *

 

 

Предвид горещото време и създадените благоприятни условия за туризъм и стопанска дейност в горите и в съседство с тях, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Смолян за стриктно спазване правилата за пожарна безопасност:

  • Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд.
  • Забранено е  хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.
  • Забранено е  изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност.
  • Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.
  • При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112.

 

Наред с осигуряването на твърди горива за предстоящия отоплителен сезон, призоваваме гражданите, да осигурят пожарната безопасност на своите жилища, като извършат следните дейности:

– Почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Препоръчваме почистването да се извършва само с механични средства.

– Да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.

– При преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството да се уплътнява с негорими материали.

– Да се използват стандартно изработени ламаринени розетки за защита отворите на комините.

           При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота и здравето на хората, незабавно звънете на телефон 112 !

(Visited 88 times, 1 visits today)
Author: Vestnik Dospat

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *